tisdag 17 januari 2012

Bygg dina egna pimpelspön

Att bygga pimpelspön är inte allt för svårt handlar om att få tag i bra matrial och lite fantasi, jag har provat att göra pimpelspön av dom flesta matrial. Dom tre jag tycker funkar bäst och är snyggast är, längst åt höger ovan är gjord i lackad björk med korkinslag för att få ett bättre grepp om spöt. i mitten likadan fast av ek för lite bättre känsla och längst åt vänster är gjord av plast som man lägger korkinslag runt för att få bättre gräpp.
 Plasten jag har använt mig av är en hårtplast som är böjbar, så om man vänder på spöt låser den linan och håller man det vanligt kan man dra ut lina. bra tycker jag då man fiskar lite djupare, Men det grunda fisket på upp till 3m tycker jag det är överlägset med ek och björk som handtag på spöna för att kunna känna minsta lilla pill.
Sen använder jag bara kolfiberklingor på mina spö, jag tycker glasfiber blir lite tyngre och inte samma känsla . korken jag använder är vanliga korkplattor som jag slipar ner så tunna det bara går, så formen av handtaget på pimpelspöt slipar man fördigt först, sedan borrar jag in spö-ögglor och spötoppen. sedan lackar jag spöt jag kör med  c och w lack, en vobbler lack men funkar nog med vilken lack som helst. jag lackar 2 gånger slipar lite lätt efter den första gången med något fint sandpapper för att fibrerna i trät reser sig efter första lackningen.
Längden på pimpelspöt varierar men till det grundare fisket kör jag med 28cm och till det djupare 30cm för att få lite större rörelser, är väl tycke och smak. ögglorna vid rullen gör jag av långrevskrokar enkelt att bita av med avbitartången den längd man vill ha och billigt. För er som vill testa på och göra er egna pimpelspön men inte riktigt vet hur du skall gå till väga skicka gärna ett mejl så hjälper jag till.
 jag säljer tyvärr inga spön nu, har fått massor av förfrågningar kan kanske bli till nästa år jag håller på att bygga ett hus just nu så har inte direkt tiden men kanske till nästa vinter. (håller även på med en prototyp av varspö för pirkfiske) men inte riktigt klar än.
 skitfiske thomas

3 kommentarer:

 1. Tjena ! Fina spön du har gjort , skulle du kunna skicka några ritningar på lite olika typer av spön du tillverkar ? .

  Mvh
  Patrik .

  Du kan skicka mig ett mail om du är intresserad av att dela med dig

  SvaraRadera
 2. Kul jag bygger å spöd ! delar från vestlis duger gott å väl ! har du använt nå pianotråd någongång? mvh Paul Roger Nilsson PaulNilsson0921@hotmail.com

  SvaraRadera