onsdag 28 november 2012

Pimpelspön och linor

Trimma utrustningen del 2
Under en tävling på 4 eller 3 timmar har man inte tid att slösa tid, många tycker att så små detaljer inte gör någon nytta som tex skriva krok storleks nr på krok askarna. men där har dom fel, vågar jag påstå.
Hur många tävlingar har man inte varit 10gram ifrån eller ibland 5gram, om jag bara haft lite mera tid..

Att veta vilken lin tjockhet man har på rullen är inte så svart att ha koll på jag har 3 olika tjockheter på linan För grundfisket 0-3 meter använder jag 0.16
För Mellandjup på 3-7meter kör jag 0.19
Djupfiske 7meter + 0.25
Sen ska man inte glömma bort hur tung eller lätta pirkarna är också.
 Har du för tjock lina till pirken så bromsas pirken upp för mycket och det blir antingen upp hängd eller helt förlorar gången i vattnet. 
Att anpassa lintjockheten efter pirkens förmåga är bäst. 
Hur vet man nu vilken tjockhet på lina man ska ha då?? Det är bara att testa sig fram, den största tunna eller kubiktank du har och testa dina pirkar i, och se hur pirkarna går med olika tjockleker av lina. 
Även Badhus kan vara snälla om man testar utan krok vill säga att kunna se lite djupare hur pirken fungerar. 

Hur många av er som läser det här har själva testat igenom och sett hur dina pirkar går i vattnet!!!

Linor Vilken sort ska man nu ha
Dom flesta Tävlingspimplarna i sverige kör vad jag vet med stroft.

nr 1 längst upp till vänster Stroft
Mitt tycke om stroft är:  Att den är alldeles för tjock jämfört med vad som står på, Den finns i transfarant och Flour gula varianten även kallad LASER-SVÄRD även en blind skulle se den.

nr 2 under Edges X-strong köpt i en allt i allo butik Owes jansson. 985m på spolen 40kr !! 0.25 styrka 5.6kg  måste testas, i sommras höll den jäkligt bra när vi metade. inte testad på is ännu.

nr 3 nr 4 längst upp till höger och nr 5 under är alla mete linor som änvänds som inom tävlingsmetet sommartid håller dimmitionerna ruskigt bra, grymmt starka och relativt billiga. finns i vissa butiker vissa kan ta hem dom.

nr 6 längst ned till höger, denna lina körde jag hela förra året med, lätt den bästa linan jag pimplat med. Trelene (transoptik) lite dyrare dock men helt grym enligt mig. går att beställa på dom flesta välsorterade fiskebutiker.

Jag brukar skriva på rullarna för att veta vilken tjockhet på¨lina jag har på att ha lite koll vattenfast penna krävs bara för att underlätta.


Jag brukar ha olika färger på rullarna beroende på om det är grundfiske eller lite djupare. för att snabbt kunna se vilket spö jag är ute efter vid byte.

Även att skriva vilken krok storlek på askarna gör det lättare.

Hoppas det var nått att tänka på nästa gång kommer det handla om krokar länkar och pirkar :)
skitfiske på er som kommer ut

1 kommentar:

  1. Hej Thomas! Intressant läsning angående linorna. Själv kör jag och har kört med strofts bruna lina 0.16-0.22 och tycker att den är helt ok. Rätt bra pris på 500meters spolar va 150:-. Nu ser jag fram emot nästa inlägg angående krokar m.m. Det är så att jag har kommit igång med kroktillverkningen själv nu efter många års dvala, och det är ju super kul när man har rätt mtrl att jobba med. Hade bra !

    SvaraRadera